
Psykologisk behandling
Alla människor kommer någon gång i livet i kontakt med lidande. Ibland går det bra att hantera lidandet själv, eller med hjälp av nära och kära. Ibland behövs professionell hjälp för att hantera lidandet. Oavsett om du levt med dina besvär under en längre tid eller är i akut kris är du välkommen att söka professionell hjälp hos EA psykologi. Vi erbjuder individuell terapi utifrån olika metoder för en rad olika besvär. Nedan ser du exempel på vilka typer av besvär/problemområden vi kan hjälpa till med. Vi hjälper också till med andra problem eller frågeställningar.
Vi arbetar med terapi digitalt och på plats i Göteborg. När behandlingen kräver det träffas vi på andra platser.
Depression
Du kan ha fått en depression om du under en längre tid känt dig nedstämd, trött, inte haft någon ork eller om du känt att du har tappat intresset för sådant du brukat tycka om att göra. Du kanske känner dig värdelös och/eller hopplös. Du kanske känner dig avskärmad och lättirriterad. Du kanske sover mer eller mindre än vanligt, eller har en förändrad aptit. Fråga oss om du tror att du lider av depression.
Sömnsvårigheter
Tar det mer än 45 min för dig att somna? Vaknar du många gånger under nätterna och har svårt att somna om? Vaknar du tidigt på morgonen och kan inte somna om? Alla har ibland svårt att sova, och det är inte konstigt. Om det däremot är ett mönster och sker de flesta nätterna varje vecka kan man behöva professionell hjälp för sina sömnbesvär.
Specifik fobi
Har du en stark rädsla mot något specifikt? Spindlar, ormar, höga höjder, trånga utrymmen, sprutor, flyg eller annat liknande? Skapar din rädsla problem för dig, och hindrar dig från att göra saker du vill eller behöver göra? Då kan du behöva hjälp. Våra psykologer hjälper dig i de miljöer som är relevanta för behandlingen.
Barn och unga
Många barn och unga drabbas också av psykologiska besvär, precis som vuxna. Vi bedömer och behandlar barn, och har psykologer som är särskilt duktiga på just barn- och ungdomspsykologi, i alla åldrar. Ibland är barnet litet och du undrar kring dess utveckling, ibland är barnet större och vill ha hjälp men vill inte lämna lägenheten, då kan vi komma till er. Ibland är barnet tonåring som vill ha självständiga samtal. Kontakta oss så hjälper vi er.
Låg självkänsla
Upplever du dig ofta missnöjd med dig själv? Fastnar du i att jämföra dig med andra? Har du mycket kritiska tankar om dig själv? Kan det begränsa dig från att göra saker du annars hade velat göra, eller ha? Är din tro på dig själv låg? Har du mest negativa känslor gentemot dig själv? Då kan du behöva hjälp med din självkänsla.
Ångest & oro
Ångest är rädsla eller oro som ofta känns på olika sätt i kroppen. Ångest kan kännas mycket obehagligt och skrämmande, men är ofarligt. Däremot kan det påverka livet mycket. Det kan till exempel yttra sig i mycket orostankar eller katastroftankar, eller ett ständigt ältande. Det kan yttra sig i fysiologiska symptom som tex. hjärtklappning, yrsel, svettningar och andningssvårigheter.
Relationsproblem
Hamnar du ofta i konflikter med din partner, eller med andra i ditt liv? Har du svårt att behålla nära relationer? Blir du ofta upptagen av svartsjuka? Har du svårt att känna tillit till andra? Upplever du det svårt att sätta gränser för andra? Har du svårt att släppa in andra och skapa nära relationer? Relationsproblem kan se mycket olika ut. Vi hjälper dig.
Social ångest
Upplever du stark ångest eller oro när du befinner dig i sociala sammanhang? Känner du dig granskad, bedömd och orolig över att andra ska märka av din nervositet? Blir din oro så jobbig att du undviker sociala sammanhang, eller kontexter där du behöver prestera inför folk? Eller tala inför auktoriteter? Då kan du lida av social ångest.
Våld i nära relation
Att vara utsatt för våld i nära relation kan vara mycket svårt att prata om. Det kan vara förenat med mycket skam och skuldkänslor, och våldet är ofta normaliserat, vilket gör det svårare att prata om. Det kan skapa oerhört mycket lidande, och begränsa en i livet på flera sätt. Våra psykologer har bred kompetens inom området. Är du utsatt? Är du osäker på om du lever i en våldsam relation? Kontakta oss, vi hjälper dig.
Tvångssyndrom
Tvångstankar kan vara tankar eller fantasier som kommer fast du inte vill det. Ibland kan du känna dig tvingad att bete dig på ett visst sätt för att bli av med tankarna, i form av tvångshandlingar. Tankarna kan kännas meningslösa, obehagliga och väcka stark ångest. Tankarna kan också ta upp tid från annat som är viktigt för dig. Kontakta oss om du tror att du har tvångssyndrom.
PTSD
Om du upplevt skrämmande eller farliga händelser kan du i vissa fall utveckla PTSD. Du kan då få symptom som mardrömmar, flashbacks och påträngande minnen från den traumatiska händelsen. Du kan bli rädd och undvika saker som påminner som traumat, samt få en del kroppsliga besvär som hjärtklappning, andningssvårigheter och stelhet i kroppen. Vänd dig till oss om du tror att du lider av PTSD.
Panikångest
Får du plötsligt starka fysiska påslag i kroppen, som hjärtklappning, hyperventilering, svettningar, domningar, yrsel eller illamående? Blir du rädd för dessa symptom och tror att du ska tappa kontrollen, eller dö? Blir du sedan rädd för symptomen och börjar undvika saker eller situationer som kan trigga dessa symptom? Då kan du eventuellt ha paniksyndrom.
Ätstörning
Är du ofta upptagen av din kropp, form eller vikt? Är du väldigt sträng och dömande mot dig själv när det gäller din kropp, kost eller träning? Går det ut över annat viktigt i livet? Har du svårt att acceptera din kropp och dig själv? Oavsett om du hetsäter, kräks, hoppar över måltider, tränar överdrivet mycket eller på annat sätt har en besvär kan du få hjälp hos oss.
ADHD/ADD
Har du ADHD/ADD och vill ha hjälp att hantera de svårigheter som uppkommer med din diagnos? Vi hjälper dig lära känna triggers, hantera impulser, identifiera sårbarheter och öva på färdigheter som är relevanta för just dig. Vi hjälper dig hitta en god struktur och rutiner som fungerar för dig och din vardag. Har ditt barn ADHD/ADD? Vi hjälper dig hjälpa ditt barn. Vi utbildar i strategier för att hantera ADHD/ADD.
Självutforskande
Har du frågor om dig själv och varför du fungerar som du gör? Varför du beter dig på ett visst sätt eller varför saker alltid blir på ett visst sätt för dig? Vill du utforska och bearbeta inre konflikter, eller tidigare delar av ditt ? Vill du utforska dynamiken som uppstår mellan dig och andra? Eller dina känslor i relation till dig själv och andra? Eller har du andra frågor om dig själv, ditt fungerande eller ditt inre liv?
Stress & utmattning
Stressymptom kan visa sig på olika sätt för olika personer. Vanliga symptom är svårigheter att komma ner i varv, svårt att somna, upplevelser av att aldrig räcka till och försämring av koncentration och minne. Det är också vanligt att känna sig lättirriterad, samt få hjärtklappning och spänningar i kroppen. Du kan också uppleva att du inte längre orkar med saker du tidigare klarat av.
Minoritetsstress
Minoritetsstress består av en oro om att inte ses som likvärdig med majoritetsgruppen, och att därför riskera att bli utfryst, annorlundagjord, skadad, diskriminerad eller liknande. Oron för att stigmatiseras är grunden för minoritetsstress. Det kan vara mycket påfrestande, kännas mycket ensamt och leda till en sämre psykisk och fysisk hälsa.
Personlighetssyndrom
Med personlighetssyndrom menas att en person har så avvikande och inflexibla personlighetsdrag att det leder till påtagligt lidande för personen själv, och/eller till nedsatt förmåga att hantera relationer, både socialt och i yrkeslivet. Det finns flera olika personlighetssyndrom, där emotionellt instabilt personlighetssyndrom tillhör den vanligaste varianten.
Känsloreglering
Upplever du att det ibland är svårt att reglera dina känslor? Blir du så arg att du gör saker som du sedan ångrar? Mot dig själv eller andra? Går dina känslor ut över dina relationer? Har du svårt att hantera skam eller skuld? Blir du överväldigad av dina känslor och vet inte vad du ska ta dig till? Har du andra besvär med att förstå och hantera dina känslor? Kontakta oss.
Vi erbjuder
25 min kostnadsfri
konsultation.
Kontakta oss
idag.
Våra psykologer arbetar med olika terapimetoder - utifrån dina behov och önskemål.
.jpg)
.jpg)
KBT
Kognitiv beteendeterapi är en aktiv terapi med fokus på att förändra beteenden och lösa problem. Konkreta mål sätts upp för terapin och ett samarbete sker mellan klient och psykolog i arbetet med dessa. Hemuppgifter är en central del av behandlingen, vilket klienten arbetar med på egen hand mellan sessionerna. Terapin inleds med 1-3 bedömningssamtal, och genomförs oftast mellan 5-20 sessioner totalt.
- Vissa av våra psykologer är också utbildade och har erfarenhet av DBT (dialektisk beteendeterapi) och ACT (acceptance comittment therapy) som är del av tredje vågens KBT.
PDT
Psykodynamisk terapi är en terapiform där målet med terapin inte främst är att uppnå symptomlindring, utan att förstå och bearbeta de inre konflikter som ligger till grund för symptomen. Terapin syftar till ökad kontakt med sig själv och större kunskap om det egna fungerandet i relation till både sig själv och andra. Därifrån kan man hitta mer konstruktiva förhållningssätt. Längden på terapin kan variera från 10 sessioner till betydligt längre.
- Vissa av våra psykologer är också utbildade och har erfarenhet av psykodynamisk korttidsterapi, samt IPT (interpersonell terapi) som har psykodynamisk grund.
Kontakta oss
Känner du igen dig i något/några av ovanstående? Har du andra besvär, tankar eller funderingar du vill ha hjälp med?
Kontakta oss. Du får 25 min kostnadsfri konsultation. Vi hör av oss inom 24 h. Vi kan alltid erbjuda en första terapitid inom 48 h.